söndag 25 oktober 2009

Brödbak på gammalt vis

I helgen har det varit brödbak i Byalagets regi. På fredagskvällen samlades vi hos Lennart Kjellander på Brännerna och satte genast igång med att förelda ugnen, mäta upp mjölet som skulle skållas. Vi använde 20 liter vatten och 20 kilo rågsikt.

Det var ett styvt arbete med att älta degen, efter en stund avlöstes damerna och herrarna tog över. Sedan skulle degen stå övertäckt till dagen efter. Innan var och en gick hem till sitt blev det en kopp kaffe.


Dagen efter samlades vi klockan 09.00 för att blanda i resten av ingredienserna, sedan var det till att knåda degen så att den blev smidig och bra att arbeta med.

Efter en första jäsning skulle den formas till längder och kubbar. Jag som inte är så duktig på att få till fina längder fick ta Alfred till hjälp, han som varit bagare. Det såg så lätt ut när Kerstin och han formade bröden, de båda var suveräna på det.


Samtidigt skulle ugnen eldas varm igen, det går ju lite fortare när man förvärmt den kvällen innan. Här syns försteeldaren Kjell i aktion, hur skulle vi klara oss utan honom?

När ugnen är varm ska askan rakas ut, det var Elle och Alfred som skötte detta, så skottkärran fick komma in i boningshuset. Jag tror inte den är där inne så ofta. När askan är utrakad så lägges lite tidningspapper i ugnen och man stänger luckan 30 sekunder, är tidningen brun så är ugnen lagom varm. Brinner det i tidningen är det för varmt, då får man svala ner den med en blöt graneruska.


Sedan ska bröden in i ugnen, vi satte bröden på plåtar. Man behöver då inte rengöra ugnen så noga som när man sätter dom direkt på ugnsbotten.


Efter ca. 55 minuter så var bröden färdiga, vilken härlig doft dom nybakade bröden spred. Alfred fick äran att plocka ut dom.

Här ser vi dom tre arbetsfördelarna Elle, Kerstin och Alfred. Undrar om de pratar om vem som ska göra vad, inte vet jag, men duktiga var dom. Efter första baket skulle ugnen eldas upp igen, så att vi kunde sätta in nästa omgång bröd.


Nu satt det bra med en fika med frallor, ost och god plommonmarmelad som Lilly hade kokat.

Nästa gång så får vi skaffa bakplåtspapper så det räcker till alla plåtarna, denna gången hade vi inte det så en del bröd fastnade lite på plåten. Men Sven-Erik klarade det bra med att få loss dem.


Bröden blev både vackra och goda, jag gillar limporna bäst. Ja, smaken är ju densamma men jag menar formen.


Till sist skulle vetelängderna delas till skorpor. Längderna hade jag bakat dagen innan och tur var det för det var ganska trångt i köket. När alla bröden var gräddade så var det skorpornas tur att få komma in i ugnen på eftervärmen, och dom stod där till söndagen. Även dom blev goda. Det blev 52 stycken bröd och en massa skorpor.
Jag vill rikta ett stort tack till alla som var med, för gott samarbete och trevlig gemenskap.

Upplagt av Majliss.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar